Behandeling

Bij mensen die (bijna) bewusteloos zijn, kunnen gebroken (kunst)gebitelementen in de mond de luchtweg blokkeren. De gebroken tanden of het kunstgebit moeten dan uit de mond worden verwijderd. De bewusteloze kan het beste op zijn zij worden gelegd totdat met de definitieve behandeling wordt begonnen. 

In de meeste gevallen worden kaakfracturen zonder operatie behandeld, door de kaak te immobiliseren.  

Complicaties

Een van de meest voorkomende complicaties van een kaakfractuur is een infectie. De zenuw van de onderlip en het gebit kan bij een fractuur zijn beschadigd, wat  gevoelloosheid als gevolg kan hebben. Overige complicaties zijn: niet vastgroeien, waarbij de fractuur niet volledig of te langzaam geneest, of slecht vastgroeien, waarbij het bot in een afwijkende stand geneest. Ook functioneert het kaakgewricht misschien niet meer optimaal

 

Voorzorgsmaatregelen

Een onderkaakfractuur kan soms worden voorkomen door bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals het dragen van veiligheidsriemen tijdens het autorijden en het hoofd en de kaak te beschermen met bijvoorbeeld een helm of mondbeschermer tijdens contactsporten.