Klachten
Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergert dit wanneer de kies of tand wordt aangeraakt. Zoals eerder genoemd wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, kan er een fistel ontstaan met pusuitvloed. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond. Ook kan er sprake zijn van een slechte adem, vaak ligt de fistel dan wat verborgen waardoor de patient niet in de gaten heeft dat er sprake is van een fistel.
Een extra-orale huidfistel is een abces aan de wortelpunt, dat is doorgebroken door de huid. Er kan dan in de huid, vaak aan de wang of aan de kin, een putje of gaatje zichtbaar worden, waaruit ontstekingsvocht komt
Behandeling
Een apexresectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door een prik, net zoals bij de tandarts. Daarna voel je wel dat er gewerkt wordt (drukken, krassen), maar je voelt geen scherpe of diepe pijn, het is immers verdoofd. Vervolgens wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees opzij geschoven. Daarbij wordt een gaatje van opzij door het bot naar de ontstoken wortelpunt geboord. Dat trilt een beetje, maar doet ook geen pijn. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt eraf gehaald, en wordt het wortelkanaal "van onderaf" schoongemaakt, bijvoorbeeld met een ultrasoon trilapparaat met waterspoeling.
Daarna wordt een vulling "van onderaf" in het wortelkanaal aangebracht. Tenslotte wordt de wond gehecht, meestal verdwijnen de hechtingen vanzelf. Vaak wordt een controle röntgenfoto gemaakt van de tand of kies. Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug. Het nadeel van een brug is dat het kaakbot geen steun meer heeft en zal gaan slinken. Een implantaat echter is een kostbaar iets dat veel meer tijd met zich meebrengt voordat alles er fijn uitziet. Wel behoudt het kaakbot bij een implantaat zijn normale dikte en hoogte.